FAQ

Dagelijks krijg ik veel vragen over permanente make-up in het algemeen, maar ook over de behandeling zelf. Buiten de gestelde vragen, wil ik graag ook belangrijke informatie onder de aandacht brengen waar je wellicht niet aan hebt gedacht. Ik vind het erg belangrijk dat mijn cliënten goed voorbereid zijn. Mocht jouw vraag er niet tussen staan of je wil mij gewoon even spreken, bel mij gerust op. Dan help ik je graag verder!  

 

Ieder persoon is uniek en daardoor vind FACE GRAPHICS het erg belangrijk dat de vorm past bij jouw gezicht, botstructuur en haargroeirichting. Er wordt ruime tijd genomen voor het consult. Er wordt veel aandacht besteed aan jouw wensen en het voortekenen van de juiste vorm. Nadat wij beiden tevreden zijn, wordt de permanente make-up behandeling pas uitgevoerd. 

 

FACE GRAPHICS gebruikt uitsluitend hoogwaardig materialen en producten.

Wat ook erg belangrijk om te weten is dat FACE GRAPHICS uitermate hygiënisch werkt. FACE GRAPHICS heeft een vergunning van GGD in haar bezit.

WAT IS (SEMI) PERMANENTE MAKE-UP (PMU)

Permanente make-up is het inbrengen van pigmenten in de lederhuid. Dit kan machinaal met een flinterdunne naaldmodule of met een microblade. Met permanente make-up kun je de wenkbrauwen, de ogen of de mond verfraaien. PMU wordt tegenwoordig ook Semi Permanente Make-up genoemd. Door het woordje “semi” ervoor te plaatsten, maakt het product duidelijker voor een consument dat PMU niet voor altijd blijvend is als een tatoeage. Want PMU vervaagd op den duur door o.a. de celdeling van de huid.
De mogelijkheden zijn legio, zoals onder meer het zetten van een eyeliner, wenkbrauwen, lipliner, het inkleuren van de lippen, maar ook medische pigmentatie zoals het inkleuren van pigmentloze plekken (vitiligo), camoufleren van littekens, een schisis (hazenlip), of het reconstrueren van tepels. 

 

HOE LANG BLIJFT PMU IN DE HUID?

PMU blijft in tegenstelling tot tatoeages niet permanent in de huid. Een tatoeage wordt in het onderhuids bindweefsel geplaatst, dit maakt een tatoeage permanent. Permanente make-up wordt daarentegen in de lederhuid geplaatst. Na verloop van tijd groeit het pigment met de huid mee naar boven en verdwijnt de pmu (gedeeltelijk). Door UV-licht, natuurlijke celvernieuwing, schuren en wrijving zal de pigmentatie geleidelijk na 1 tot 4 jaar geleidelijk en gelijkmatig vervagen. De snelheid van het vervagingsproces is afhankelijk van de toegepaste techniek en kan per persoon en per huidtype verschillen. Over het algemeen geldt dat een dikke huid en/of een vet huidtype pigment eerder afstoot en een droge en/of dunne huid pigment langer vast houdt. Om de lijnen strak en de pigmentatie mooi te houden is het raadzaam de pmu na 9 maanden jaar tot 1,5 jaar op te frissen door een touch up behandeling te ondergaan. Een touch up is enkel beschikbaar voor bestaande klanten en bestaat uit één behandeling.

DE BEHANDELING

Een PMU behandeling bestaat altijd uit twee behandelingen.

 • 1e behandeling duurt ongeveer 4 uur

 • 2e behandeling duurt ongeveer 2 uur

De eerste week zal de pigmentatie aanmerkelijk donkerder zijn dan het eindresultaat. Door de natuurlijke celvernieuwing zal na een periode van circa 5 weken het eindresultaat van de pigmentatie pas zichtbaar zijn. Het pigment verliest binnen een maand +/- tussen 30% - 70% van zijn intensiteit, omdat een gedeelte door de huid wordt afgestoten. Tussen 6 tot 8 weken na de eerste behandeling vindt de nabehandeling plaats. Tijdens deze nabehandeling kunnen correcties aangebracht worden. 

 

IS PMU GESCHIKT VOOR MIJ?

Permanente make-up is veilig en niet schadelijk voor de huid, zelfs bij de ogen. In sommige gevallen wordt het toch afgeraden om PMU te ondergaan. Om die reden dient voor aanvang van iedere behandeling het toestemmingsformulier te worden ingevuld. Op deze manier kunnen we de medische achtergrond achterhalen en op een veilige en verantwoorde manier omgaan met eventuele contra-indicaties. Hieronder vindt je een aantal contra-indicaties, waarbij we niet zullen behandelen.

 

Laat geen PMU aanbrengen:

 • Als je jonger bent dan 16 jaar

 • Als je zwanger bent of borstvoeding geeft

 • Als je onder invloed bent van alcohol of drugs

 • Op een litteken dat minder dan een jaar oud is

 • Of een plek waar een laserwond nog niet genezen is

 • Op een plek waar minder dan drie maanden geleden PMU of tatoeage is gelaserd

 • Op een plek waar minder dan zes weken geleden PMU is gezet

 • Op geïrriteerde huid zoals bultjes, donkere moedervlekken of zwellingen

 • Op een plek waar je het afgelopen jaar plastische chirurgie of bestraling hebt ondergaan

 • Na een botox behandeling in het voorhoofdgebied: wacht 3 weken voordat je een pmu-behandeling ondergaat

 • Na een ooglidcorrectie: wacht 3 maanden voordat je een pmu-behandeling ondergaat

 • Na gebruik van Roaccutane: wacht 6 maanden voordat je een pmu-behandeling ondergaat

 • Indien je anti-biotica inneemt

 • Bepaalde medicaties


PMU wordt afgeraden bij:

 • Diabetes

 • Hemofilie

 • Immuunstoornis

 • Chronische huidziekte

 • Hart- en vaatafwijkingen

 • Allergieën voor pigmentstoffen of andere materialen waarmee PMU wordt gezet (Kom eerst een pigment test doen, dan weet je 100% zeker of je allergisch bent of juist niet!

 

Komt 1 van de bovenstaande gevallen voor bij jou, dan adviseer ik je eerst contact op te nemen met jouw behandelend arts.

IS DE BEHANDELING PIJNLIJK?

 Een PMU behandeling wordt over het algemeen niet als pijnlijk ervaren. Het gevoel is goed te verdragen en wordt vaak vergeleken met epileren. Het is aan te raden 1 uur voor de behandeling twee paracetamol te nemen (Let op: geen aspirine).

 

VORM VOORTEKENEN

Tijdens het voortekenen van de wenkbrauwen wordt uitvoerig ingegaan op de persoonlijke wensen, de vorm, intensiteit en de kleur van het pigment. Er wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld dat wordt afgestemd op jouw huidtype, leeftijd, haarkleur en persoonlijkheid. Dit maakt het verschil tussen de standaard wenkbrauwvorm en de wenkbrauw met een specifieke vorm en kleur die precies past bij de botstructuur en de kleurstelling van jouw gezicht. De aan te brengen correctie wordt eerst op de huid getekend. Voor dit proces wordt ruim de tijd genomen, omdat de te behandelen plek tot op de millimeter wordt uitgemeten. Om het meest esthetische eindresultaat te behalen, houden wij ons aan belangrijke guidelines die ervoor zorgen dat de wenkbrauw, ogen en lippen in de juiste verhouding tot het gezicht blijft:

 

 • Het getekende resultaat dient natuurlijk te ogen qua vorm en qua kleur

 • Het resultaat oogt zo symmetrisch mogelijk

 • De wenkbrauw dient op een anatomisch verantwoorde plek te zitten. Indien de klant een vorm wenst die sterk afwijkt van wat anatomisch verantwoord is, dan is de kans groot dat er besloten wordt de behandeling niet uit te voeren

 • Pas nadat de vorm is goedgekeurd, wordt het pigment in de huid gebracht

 

HOE VERLOOPT HET HERSTEL VAN DE HUID?

Enige zwelling en roodheid is normaal, evenals een droog aanvoelende huid met lichte jeuk tijdens het genezingsproces. Met de juiste verzorging duurt het 2 tot 3 weken tot de behandelde huid genezen is. Algemene gezondheid en lichamelijke conditie spelen hierbij een rol. Iets langere genezingstijd is niet abnormaal. Het is belangrijk korstjes die aan de oppervlakte ontstaan niet te verwijderen maar deze te laten genezen en er vanzelf af te laten vallen. Wanneer de korst toch verwijderd wordt, vertraagt dit het gehele genezingsproces en kunnen ontstekingen ontstaan. Ook kun je pigment eruit trekken, waardoor er gaten ontstaan.

 

Heling van de huid

In de eerste 7 tot 10 dagen zal de pigmentatie aanmerkelijk donkerder zijn dan het eindresultaat. Het pigment verliest binnen een maand +/- 30- 70% van zijn intensiteit omdat een gedeelte door de huid wordt afgestoten. Het achtergebleven pigment wordt ingekapseld, dit is het pigment dat zichtbaar blijft. Het is normaal om in de huid onder de korstjes roodheid te zien. De kleur van het pigment kan hierdoor aanvankelijk iets warmer ogen. De roodheid verdwijnt en er blijft een lichte versie over van de pmu die oorspronkelijk in de huid is geplaatst. Schrik hier niet van, het pigment is niet geheel verdwenen. Dit is het normale verloop van het helingsproces. De huid heeft tot 6 weken nodig om de kleur van de pigmentatie goed op te nemen. Binnen 10 weken keert het pigment geleidelijk terug. Door de natuurlijke celvernieuwing zal na deze periode het eindresultaat van de pigmentatie pas zichtbaar zijn en heb je een juist beeld van hoe de uiteindelijke kleur eruit zal zien.

 

 

 

REGELGEVING VEILIGE PIGMENTEN

De juiste basis van elke PMU behandeling zijn de pigmenten. De veiligheid van pigmenten is in Nederland sinds 2004 wettelijk gewaarborgd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) die de chemische en microbiologische contaminatie van tatoeagekleurstoffen onderzoekt. In het Warenwetbesluit tatoeagekleurstoffen1 zijn de eisen opgenomen waaraan kleurstoffen voor Permanente Make-Up (PMU) moeten voldoen.

Naast chemische en microbiologische eisen is in het Warenwetbesluit aangegeven welke informatie er op het etiket moet worden vermeld. Aanvullend zijn er regels gesteld voor maximaal toelaatbare verontreinigingen in tatoeagekleurstoffen, zoals maximale concentraties voor bepaalde elementen en verbindingen, zoals metalen en polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s). Dit zijn stoffen die in het lichaam omgezet kunnen worden tot kankerverwekkende stoffen.

Pigmenten die giftige ingrediënten bevatten, allergische reacties kunnen veroorzaken of op een andere manier schadelijk zouden kunnen zijn, zijn verboden. Helaas voldoen nog niet alle pigmenten in Nederland aan de kwaliteitseisen die de NVWA stelt. Een van de verboden stoffen in die in nog veel pigmenten te vinden is, zijn ijzeroxides. Onder een MRIscan of CTscan kunnen hierdoor brandwonden ontstaan. Bovendien kleuren pigmenten die ijzeroxides bevatten na verloop van tijd vaak rood op.

FACE GRAPHICS gebruikt de pigmenten van Phibrows en Biotek die voldoen aan de kwaliteitseisen die de NVWA stelt.

Waarom gebruik ik deze pigmenten op de huid van mijn clienten?

 • De producten van Phibrows en Biotek zijn gemaakt om te presteren

 • De pigmenten hebben een hoge dichtheid die zorgt voor deskundige resultaten zonder kleurverandering

 • De kleuren zullen vervagen naar lichtere versies van dezelfde kleur en gaan langer mee dan de meeste andere pigment merken

 • Phibrows en Biotek zijn trots op het gebruik van de beste en hoogste kwaliteit, met vegan ingrediënten

 • De pigmenten hebben een vegan(istisch) keuring

 • Ze zijn nooit getest op dieren

 • Zeer natuurlijke resultaten